dilluns, 9 d’abril del 2018

El mot, la paraula, el terme...

síndrome [1868; del gr. syndromḗ 'concurrència de coses diverses', der. de synédramon, aorist del verb syntrékhō 'córrer conjuntament']f PAT 1 Conjunt de símptomes i signes que defineixen clínicament una malaltia. 2 1 Agrupament de símptomes amb personalitat clínica acusada descrit per un determinat autor. 2 síndrome de Down Afecció congènita causada per una alteració de la dotació cromosòmica, caracteritzada per un aspecte especial que recorda els individus de raça mongòlida i per una deficiència mental.
(Diccionari de la llengua catalana. Institut d’Estudis Catalans)
- Que en Giovanni és en Giovanni. No la seva síndrome. Ell és com és. Té el seu caràcter i els seus gustos, té qualitats i defectes. Com tots nosaltres. No t’havíem parlat de la síndrome perquè nosaltres no pensem en ell d’aquesta manera. El que sempre tenim al cap no és la síndrome- va dir fet les cometes amb els dits-, sinó Giovanni. No sé si m’explico.
El meu germà persegueix dinosaures: la història d’en Giovanni, un nen amb un cromosoma de més de Giacomo Mazzariol. Nube de Tinta. (pàg. 40).