divendres, 6 d’abril del 2018

75 aniversari de la publicació d'El Petit príncep

El Petit Príncep és l’obra més coneguda de l’escriptor i aviador francès Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944). Va ser publicada l’abril de 1943, en anglès i francès, per l’editorial nord-americana Reynal & Hitchcock. L’editorial francesa Éditions Gallimard va imprimir l’obra el 1946 després de l’alliberament de França.
El manuscrit original, un conte filosòfic dedicat a Léon Werth, dividit en 27 capítols que expliquen les aventures d’El Petit Príncep, es conserva a la Biblioteca Pierpont de Nova York (EUA) i de l’evolució de l’obra en el procés creatiu en donen testimoni diversos manuscrits o dactilografiats que s’han conservat.
El Petit Príncep és l’obra literària francesa més coneguda al món. És el llibre no religiós més llegit i ha estat traduït a més de 265 idiomes inclòs el Braille, se n’han fet més de 1.300 edicions i se n’han venut més de 145 milions de còpies.
La commemoració dels 75 anys d’El Petit Príncep ens recorda el missatge universal que ens va deixar Antoine de Saint-Exupéry: no oblidar l’infant que vam ser. I ens convida a recordar el que significa descobrir el món, reflexionar i qüestionar les coses, rebutjar la injustícia, acceptar l’altre pel que és i no pel que representa, respectar la natura i no oblidar-nos de perdre una mica el temps contemplant la bellesa d’una flor.
El personatge intemporal de Saint-Exupéry s’ha convertit en una icona portadora de valors positius i actuals: la pau, la protecció del planeta, la protecció de la infància, la tolerància, l’intercanvi cultural, i el dret a l’educació.
(informació extreta de gencat.cat)