dilluns, 10 de juliol del 2017

El mot, la paraula, el terme...

pobre -a 1 1adj. [LC] Que té a penes o no té el necessari per a viure. Són gent pobra. Ha mort pobre. Pobre com Job. És més pobre que una rata. 1 2 [LC] no es pot ésser pobre per cap diner Ésser pobre és una gran desgràcia. 2 1 m. i f. [LC] Persona mancada del necessari per a viure. Un pobre de solemnitat. Les mesures preses pel Govern no beneficiaran pas els pobres. 2 2 m. i f. [LC] Persona que mendica. Els pobres que hi havia a la porta de l’església. 3 1 adj. [LC] Escàs, insuficient, ineficient, etc. Un país pobre d’aigua. Sang pobra de glòbuls vermells. Un terreny pobre. Una festa pobra. 3 2 [LC] pobre d’esperit Massa ingenu, pusil·lànime, etc. 4 adj. [LC] Anteposat al nom, expressa la commiseració, el desdeny. Pobre home! És un pobre desgraciat. Pobre de mi!


(Diccionari de la llengua catalana. Institut d’Estudis Catalans)

Però a nosaltres, als indis de la reserva, no se’ns compleixen mai els somnis. No en tenim mai l’ocasió. L’oportunitat. Som pobres i prou. No som res més.

Ser pobre és una mè, i sentir que en realitat és com si et mereixessis ser pobre, també. Comences pensant que ets pobre perquè ets curt i lletjot. I després comences a creure que ets curt i lletjot perquè ets indi. I, com que ets indi, comences a creure que estàs destinat a ser pobre. És un cercle molt lleig i no s’hi pot fer res.

Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada de Sherman Alexie. Edicions de 1984. (pàg. 21)