dijous, 18 de maig del 2017

Dia Internacional del Museus

El Dia Internacional dels Museus (DIM) se celebra anualment el 18 de maig. És un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des del 1977, que té com a objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de les societats.
L’edició d’enguany està dedicada al tema Museus i històries punyents: Dir allò que no es pot explicar als museus, tot reconeixent el paper que juguen els museus com agents pacificadors de les relacions entre els diferents pobles del món. També posa de relleu com l’acceptació d’un passat incòmode i dolorós és el primer pas per imaginar un futur comú en el marc de la reconciliació.
El tema pretén posicionar als museus com a centres que possibiliten poder entendre els fets incomprensibles dels episodis dolorosos de la humanitat, doncs com a institucions dipositàries de la memòria dels pobles fomenten la reflexió crítica i el diàleg conciliador del passat mitjançant la mediació, la transmissió de valors universals i la pluralitat de punts de vista expressats a partir de les seves col·leccions.
Amb motiu del DIM, gran part dels equipaments museístics catalans organitzen un seguit activitats que tenen lloc el mateix 18 de maig i/o en dies anteriors i posteriors a aquesta data, ja sigui en forma d'esdeveniments puntuals com programacions que poden durar tota una jornada o varis dies. Catalunya compta avui amb 112 museus registrats i 396 col·leccions obertes al públic, a més de les seus que alguns d'aquests centres tenen repartides pel país, arribant a la xifra total de 622 equipaments museístics.
Els esdeveniments més atractius i populars del DIM són les jornades de portes obertes que els museus ofereixen de forma gratuïta als seus visitants; així com la celebració de la Nit dels Museus, una iniciativa del Consell d'Europa, durant la qual diversos museus del país obren les portes més enllà del seu horari habitual i passada la mitjanit amb una extensa programació d'activitats. Enguany la Nit dels Museus se celebra el dissabte 20 de maig.
Altres accions destacades del DIM són les recreacions històriques, les conferències, les visites guiades, els concerts o els tallers.
Per més informació podeu consultar ICOM: Consejo Internacional deMuseos.