dilluns, 13 de març del 2017

Recomanació del mes de març

La lectura que us recomano aquest mes de març és Los incursores escrita per l’autora anglesa Mary Norton.

Abans de llegir-me aquesta novel·la, ja havia vist la pel·lícula d’animació japonesa titulada Arrietty la incursora feta per l’estudi Ghibli i que es basa en el propi llibre de Mary Norton. La meva curiositat era saber si el llibre m'entusiasmaria igual que la pel·lícula.

Los incursores tracta de gent diminuta que viuen secretament en els terres i parets d’una casa normal, fent servir objectes dels humans per a sobreviure. Els incursors no son follets ni fades; son éssers humans petits, d’uns cinc centímetres d’alçada, que intenten conviure amb els humans, però sense ser vistos. La història Los incursores es centra en una família de tres membres: el pare Pod, la mare Homily i la filla Arrietty que, un cop descoberts per un nen humà, han de marxar a buscar una nova llar.

La genialitat de la història és la capacitat de l’autora per mostrar la nostra realitat però adaptada a uns éssers diminuts. És a dir, l’autora esbossa un entorn únic i concret, però que adquireix una realitat diferent si aquesta es percebuda per un incursor o per un humà. Així, un petit bassal d’aigua, pels incursos pot esdevenir un gran llac, un agulla de cosir, es pot convertir amb una espassa, una capsa lacada, és un llit... Precisament, la gràcia de les descripcions és que molts objectes quotidians adquireixen un altre ús en mans dels remenuts.

A tota aquesta descripció minuciosa i imaginativa, cal sumar-hi una trama plena d’aventures i superacions, on la confiança és una de les claus de la supervivència.

Per últim, dir que en aquest llibre també hi trobarem una exaltació de la natura. En el moment que Arrietty i la seva família es traslladen de casa, han d’enfrontar-se a l’espai exterior. Durant aquest viatge, abunden escenes on animals, fruits i plantes son els protagonistes. Les olors, els colors, el brunzit dels insectes, les textures... recorden a l’Arrietty el plaer de viure en llibertat, envoltada dels perills i la bellesa de la naturalesa.

Com veu vist, son molts els motius pels quals us animo a llegir Los incursores i el recomano, especialment, als amants de la novel·la de fantasia.

Bé, espero que gaudiu del llibre i... bona lectura!