divendres, 27 de maig del 2016

El poema del mes



Último brindis
 
Lo queramos o no 
sólo tenemos tres alternativas:
el ayer, el presente y el mañana.

Y ni siquiera tres
porque como dice el filósofo
el ayer es ayer
nos pertenece sólo en el recuerdo:
a la rosa que ya se deshojó
no se le puede sacar otro pétalo.

Las cartas por jugar
son solamente dos:
el presente y el día de mañana.

Y ni siquiera dos
porque es un hecho bien establecido
que el presente no existe
sino en la medida en que se hace pasado
y ya pasó...
como la juventud.

En resumidas cuentas
sólo nos va quedando el mañana:
yo levanto mi copa
por ese día que no llega nunca
pero que es lo único
de lo que realmente disponemos.
Poema de Nicanor Parra

dimecres, 25 de maig del 2016

Novetats maig-juny 2016


Per finalitzar el curs amb bon sabor de boca us hem preparat un seguit de novetats que segur seran del vostre gust, entre elles la Trilogia de Eblus, de Care Santos, llibres fantàstics i relats d'autors locals, poemes i relats curts. Pels més estudiosos disposem de dos nous llibres sobre soldadura i un sobre nusos nàutics.

Per veure les portades cliqueu al següent enllaç: Novetats

Us esperem a la biblioteca!!!






Article interessant

Us facilito un enllaç a un article publicat a la revista online El Templo de las mil puertas, titulat El libro electrónico: pasado, presente y futuro.

dilluns, 23 de maig del 2016

Provés d'accés a la Universitat (PAU)

Recorda que a la biblioteca hi trobaràs una selecció de llibres sobre totes les matèries per poder estudiar i preparar-te els exàmens de la selectivitat. 
En el document adjunt pots consultar la webgrafia, on trobaràs un seguit de  recursos web que poden ser d'utilitat per a preparar les proves d'accés a la universitat.

divendres, 20 de maig del 2016

El mot, la paraula, el terme...



cosquillas.  Voz expr. 1. f. pl. Excitación nerviosa acompañada de risa involuntaria, que se experimenta en algunas partes del cuerpo cuando son tocadas ligeramente. 2. f. pl. Propensión a experimentar cosquillas. 3. f. pl. desus. Desavenencia o rencilla. Buscarle a alguien las cosquillas. 1. loc. verb. coloq. Emplear, para impacientarlo, los medios que al efecto se consideren más a propósito. Hacerle a alguien cosquillas algo. 1. loc. verb. coloq. Excitarle el deseo o la curiosidad. 2. loc. verb. coloq. Hacerle temer o recelar un mal o daño. No sufrir cosquillas, o tener malas cosquillas. 1. locs. verbs. coloqs. Ser poco sufrido o delicado de genio.

(Diccionario de la Lengua Española. Real Academia Española)

No era cosa de mi imaginación. Sus labios me hacían cosquillas en los oídos. Flotaba en el aire a mi lado, de modo que su cabeza estaba junto la mía, y cuando me pilló mirándola sonrió con aquella sonrisa falsa, y ya no pude seguir corriendo. Apenas podía moverme. Me dolía el costado, estaba sin aliento, y estaba acabado.

Mis piernas cedieron bajo mi peso y caí al suelo, y esta vez no me levanté.

El océano al final del camino de Neil Gaiman. Rocaeditorial. (pàg. 118)

dimecres, 18 de maig del 2016

18 de maig: Dia Internacional dels Museus



El Dia Internacional dels Museus (DIM) se celebra anualment el 18 de maig. És un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des del 1977, que té com a objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat.
L’edició d’enguany està dedicada al tema Museus i Paisatges Culturals, tot reconeixent el paper que juguen els museus en l'educació i l'enriquiment de les cultures, els intercanvis culturals, i en la interrelació i la cooperació dels diferents pobles del món. Aquest serà també el tema de la Conferència General de l'ICOM del 3 al 9 de juliol a Milà, Itàlia. 
Amb motiu del DIM, la majoria dels equipaments museístics catalans organitzen una gran quantitat d'activitats que tenen lloc el mateix 18 de maig i/o en dies anteriors i posteriors a aquesta data, ja sigui en forma d'esdeveniments organitzats de forma puntual com programacions que poden durar tota una jornada o varis dies. Catalunya compta avui amb 114 museus registrats i 383 col·leccions obertes al públic, a més de les seus que alguns d'aquests centres tenen repartides pel país, arribant a la xifra total de 628 equipaments museístics.
Els esdeveniments més atractius i populars del DIM són les jornades de portes obertes de forma gratuïta que els museus ofereixen als seus visitants; així com la celebració de la Nit dels Museus (21 de maig 2016), una iniciativa del Consell d'Europa, durant la qual diversos museus del país obren les portes més enllà del seu horari habitual i passada la mitjanit amb una extensa programació d'activitats. Altres accions destacades del DIM són les recreacions històriques, les conferències, les visites guiades, els concerts o els tallers.
(Informació extreta de la web de la Generalitat de Catalunya)

divendres, 13 de maig del 2016

dimecres, 11 de maig del 2016

100 anys del naixement de Camilo José Cela



Avui, 11 de maig, fa 100 anys que va néixer Camilo José Cela, escriptor i polític espanyol
Entre els diversos premis guanyats al llarg de la seva vida cal destacar el Premi de la Crítica de Narrativa Castellana de 1956, en la seva primera edició, per La Catira; el Premi Nacional de Narrativa de les Lletres Espanyoles el 1984, per Mazurca para dos muertos; el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres el 1987, per l'elevada qualitat literària de la seva abundant i universalment coneguda obra i per la seva significació singular dins de les lletres hispanes d'aquest segle; el Premi Nobel de Literatura el 1989, per una prosa rica i intensa, que amb una compassió refrenada forma una visió desafiadora de la vulnerabilitat de l'home; el Premi Planeta el 1994, per La Cruz de San Andrés; i finalment el Premi Cervantes el 1995, màxim guardó de la literatura castellana. També va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura el 1989.
A la biblioteca podràs llegir els següents llibres d’aquest autor:
La colmena
La familia de Pascual Duarte
Santa Balbina 37. Gas en cada piso y otro relato

dilluns, 9 de maig del 2016

Lectura recomanada pel mes de maig



PEARCE, Philippa. El jardí de mitjanit. Viena.


La lectura que us recomano aquest mes de maig és El jardí de mitjanit escrita per Philippa Pearce.
Tal i com es pot deduir pel seu títol, el jardí esdevé un element clau dins de tota la història. De fet, és com un protagonista més.  El jardí és l’escenari on passa tota l’acció, és l’espai de trobada dels dos protagonistes, en Tom i la Hatty, on es coneixen, juguen i entren en contacte amb la natura.

Però el jardí també és un indret misteriós, ja que la seva existència es redueix a les 13 hores de cada nit. És un fenomen particular on tenen cabuda fets una mica estranys i paranormals: connexions entre passat, present i futur, entre somnis i desitjos, entre espais temporals...

Un altre aspecte que també em destaco del jardí són les seves descripcions. L’autora especifica al detall les olors, colors i l’atmosfera, la frondositat de les plantes i arbres que hi ha, els fruits que la natura proporciona, els animalons que hi viuen i com pot canviar tot plegat, segons l’estació de l’any o bé si és de dia o de nit. Davant d’aquest espai ple de vida, l’autora hi vincula l’interès quasi innat dels dos protagonistes per explorar lliurement aquest entorn.

En conjunt, El jardí de mitjanit té un argument molt original. És una història que pren força a mesura que vas llegint, ja que durant la lectura vas especulant possibles desenllaços, però cal esperar fins al final per descobrir tot l’entrellat.

Bé, espero que gaudiu de la novel·la i... bona lectura!