divendres, 18 de novembre del 2016

200 anys de Frankenstein

Aquest any 2016 fa exactament 200 anys que Mary Shelley va escriure la novel·la Frankenstein o el Prometeu modern, encara que va ser publicada al cap de dos anys, en 1818.
Aquesta novel·la es centra amb Víctor Frankenstein un científic que, abromat pel dolor de la mort de la seva mare, investiga tècniques sobre com tornar a la vida els éssers. Crea un monstre, del qual fuig fastiguejat pel seu aspecte. El monstre intenta apropar-se als humans, que el rebutgen, i s'amaga al camp, on observa durant un any la vida d'una família i adquireix una mínima educació. Alhora, però, s'adona de com és de diferent de les persones i com mai l'acceptaran, motiu pel qual mata un parent del científic.
Aquest, quan s'assabenta, va a buscar la seva criatura i mantené un diàleg on el monstre es justifica i es lamenta de la seva solitud. Després, li demana una companya com ell, a canvi de desaparèixer de la seva vida i no fer més mal. Víctor, però, no compleix la seva promesa per por a crear un altre monstre similar i comença una persecució mútua per donar-se mort (després que diversos estimats del científic siguin assassinats per la criatura). Al Pol Nord, Víctor mor de malaltia i el monstre se suïcida.
Si teniu ganes de llegir aquest clàssic, a la biblioteca de l’institut hi trobareu diverses edicions.