dimecres, 18 de maig del 2016

18 de maig: Dia Internacional dels Museus



El Dia Internacional dels Museus (DIM) se celebra anualment el 18 de maig. És un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des del 1977, que té com a objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat.
L’edició d’enguany està dedicada al tema Museus i Paisatges Culturals, tot reconeixent el paper que juguen els museus en l'educació i l'enriquiment de les cultures, els intercanvis culturals, i en la interrelació i la cooperació dels diferents pobles del món. Aquest serà també el tema de la Conferència General de l'ICOM del 3 al 9 de juliol a Milà, Itàlia. 
Amb motiu del DIM, la majoria dels equipaments museístics catalans organitzen una gran quantitat d'activitats que tenen lloc el mateix 18 de maig i/o en dies anteriors i posteriors a aquesta data, ja sigui en forma d'esdeveniments organitzats de forma puntual com programacions que poden durar tota una jornada o varis dies. Catalunya compta avui amb 114 museus registrats i 383 col·leccions obertes al públic, a més de les seus que alguns d'aquests centres tenen repartides pel país, arribant a la xifra total de 628 equipaments museístics.
Els esdeveniments més atractius i populars del DIM són les jornades de portes obertes de forma gratuïta que els museus ofereixen als seus visitants; així com la celebració de la Nit dels Museus (21 de maig 2016), una iniciativa del Consell d'Europa, durant la qual diversos museus del país obren les portes més enllà del seu horari habitual i passada la mitjanit amb una extensa programació d'activitats. Altres accions destacades del DIM són les recreacions històriques, les conferències, les visites guiades, els concerts o els tallers.
(Informació extreta de la web de la Generalitat de Catalunya)