diumenge, 1 de novembre del 2015

1 de novembre: Tots Sants



Il·lustració de Jean Baptiste Monge
L’1 de novembre és la festa de “Tots Sants”, un dia dedicat als morts i que en diferents pobles es celebra amb festes i ritus molt diversos.

En els Estats Units es celebra el conegut Halloween. El Halloween és una festivitat tradicional, d'origen celta, que se celebra especialment als països anglosaxons nit anterior a Tots Sants, el 31 d'octubre.
Té l'origen en l'antic All Hallow Even que iniciava l'any del calendari cèltic. Diu la tradició, que, per foragitar els esperits del mal, s'encenien fogueres a les muntanyes i, per evitar que les ànimes del morts s'instal·lessin a les cases, la gent es vestien com bruixes o dimonis. Els immigrants irlandesos transmeteren versions de la tradició a l'Amèrica del Nord a mitjan segle XIX, des d'on, especialment des dels Estats Units d'Amèrica, s'ha difós a la resta del món, convivint amb les tradicions pròpies (com la castanyada als Països Catalans).
A aquesta celebració s'associen els colors negre, taronja i lila, i alguns símbols com l'anomenada Jack-o'-lantern, una carbassa buida, amb una cara tallada i una espelma a dins. Entre altres activitats típiques de la festivitat, hi ha el truc o tracte ( trick or treat)i les festes de disfresses.