dijous, 9 d’octubre del 2014

Patrick Modiano, premi Nobel de literatura 2014

Amb la concessió del premi Nobel de literatura a Patrick Modiano, l'acadèmia sueca ha recompensat "l'art de la memòria" amb el qual el novel·lista francès ha dibuixat "el més imperceptible destí de l'ésser humà i desvelat el món de l'ocupació", segons han declarat els membres del jurat, que no havien aconseguit contactar amb el guardonat abans d'anunciar el premi.
Modiano ha estat traduït a unes 36 llengües, és el 15è autor francès que aconsegueix el guardó (precedit per Henri Bergson, Albert Camus, Anatole France, André Gide, Jean-Marie Gustave Le Clézio, Roger Martin du Gard, François Mauriac, Frédéric Mistral, Saint-John Perse, Sully Prudhomme, Romain Rolland, Jean-Paul Sartre i Claude Simon) i succeeix la canadenca Alice Munro. L'autor francès rebrà el premi a Estocolm de mans del rei de Suècia el dia 10 de desembre.
Nascut el 1945 i protegit en els seus inicis per l'escriptor Raymond Queneau, Modiano ha fet girar la seva obra sobre el París de la segona guerra mundial i els esdeveniments tràgics d'una època que turmentava el destí dels seus personatges.
La seva última obra, editada per Gallimard, la seva casa habitual, i titulada 'Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier' (Perquè no et perdis al barri), ha arribat a les llibreries franceses a principis d'aquest mes d'octubre i introdueix el lector en l'univers de l'escriptor que, al llarg de 160 pàgines, navega entre els seus records, els d'un nen perdut els anys 50 del segle passat envoltat de tèrbols personatges.
El 2013, coincidint amb la sortida d'un volum recopilatori de deu de les seves obres, Modiano explicava a 'Le Monde' que, segons la seva opinió, els traços autobiogràfics només tenien interès si "s'evaporaven en l'imaginari". Descrit com un home tímid i dotat d'una gran dolçor, confessava llavors que no havia rellegit els textos compilats perquè fer-ho podria ser "paralitzant" i la seva intenció era seguir escrivint i avançar.
Entre les felicitacions que ha començat a rebre el flamant Nobel, hi ha la de Manuel Valls, primer ministre francès, que ha qualificat Modiano com un escriptor de "literatura pura i un dels millors de la primera meitat del segle". "És un premi merescut", ha dit. L'últim francès que va rebre aquest mateix guardó va ser Jean-Marie G. Le Clézio el 2008. 
(Informació treta de  "El Periódico de Catalunya" 09/10/2014. Fotografia de: Larousse frança)