divendres, 31 de maig del 2013

El pròxim 3 de juny... Bibliopati

Com cada primer dilluns de mes, la biblioteca surt al pati! Trobareu una paradeta de llibres durant el primer pati on podreu gaudir de la lectura i endur-vos en préstec els que us cridin l’atenció.

dimarts, 28 de maig del 2013

Article: Saber llegir, llegir per aprendre, gust per llegir


La lectura en un centre educatiu. Saber llegir, llegir per aprendre, gust per llegir. El pla de lectura de centre. Generalitat de Catalunya. Departament d’Ensenyament. Maig 2013.


Podeu descarregar-vos l'article en el següent enllaç: La lectura en un centre educatiu

Us deixem amb un document interessant que representa el marc de referència de totes les actuacions que fa el Departament d’Ensenyament al voltant de la lectura en els centres educatius. Aquestes actuacions tenen tres objectius generals:
  • Millorar la capacitat de comprendre textos per augmentar el rendiment acadèmic de tot l’alumnat.
  • Aconseguir que els infants i joves assumeixin les seves responsabilitats com a aprenents autònoms amb capacitat per accedir a la informació i al coneixement, fent de la lectura una de les eines bàsiques per a l’aprenentatge en totes les àrees i matèries del currículum.
  • Formar bons lectors que gaudeixin i aprenguin llegint.

Per aquest motiu, aquest document s’articula al voltant e tres eixos:
  1. Saber llegir
  2. Llegir per aprendre
  3. Gust per llegir
En aquest document també s’hi poden trobar unes orientacions de com elaborar un Pla de Lectura adequat a les necessitats de cada centre educatiu. Sens dubte, recollir en un dels documents de referència del centre tota la reflexió sobre la lectura i les actuacions que la concreten pot ser una molt bona ajuda per al conjunt de la comunitat educativa.

dilluns, 27 de maig del 2013

El mot, la paraula, el terme...


invisible adj. Que no pot ésser vist, que escapa a la vista. Era com si una mà invisible li oprimís el pit. El Sol, invisible a causa dels núvols. 
 
(Diccionari de la llengua catalana. Institut d’Estudis Catalans)
 
“Crec que quan descobreixes que de debò estàs sol, t’esfereeixes. Et llances a l’extrem oposat i t’aplegues en grups-clubs, equips, societats, colles. De cop i volta comences a vestir-te exactament igual que els altres. És una manera de fer-te invisible. La manera com et cuses els pedaços dels texans esdevé increïblement important. Si ho fas malament, no estàs al dia. Hi has d’estar, al dia. Aquesta és una frase curiosa, saps? Al dia. Al dia de què? D’ells. Dels altres. Tots junts. Seguretat entre la multitud.”
Molt lluny de qualsevol altre lloc de Ursula K. Le Guin. Editorial La Magrana (pàg. 7).

Art i lectura



Jacob Lawrence

The Library (1960)

dimecres, 22 de maig del 2013

Fragments de lectures

Fragment de La tabla de Flandes, d'Arturo Pérez-Reverte:
 
Las había vestidas y desnudas, con pintoresco traje de campesinas o complicados vestidos románticos que incluían guantes, sombreros y sombrilla. Algunas representaban niñas y otras mujeres adultas. Las había de rasgos groseros, infantiles, ingenuos, perversos… Los brazos y manos se alzaban a mitad de un imaginario movimiento de diversas posturas, como si los hubiese sorprendido así el soplo frío del tiempo transcurrido desde que las abandonó, o vendió, o murió, su propietaria.

Niñas que al final fueron mujeres, pensó Julia, hermosas o desprovistas de atractivo, que después, alguna vez, amaron o quizá fueron amadas, habían acariciado esos cuerpos de trapo, cartón y porcelana con manos que ahora se consumían en el polvo de los cementerios.

Imatge de nina de porcellana extreta de la web http://www.teresamartin.org/

Pero todas aquellas muñecas sobrevivían a sus poseedoras; eran testigos mudos, inmóviles, que guardaban en sus imaginarias retinas viejas escenas domésticas, ya borradas del tiempo y la memoria de los vivos. Desvaídos cuadros esbozados entre brumas de nostalgia, momentos de intimidad familiar, canciones infantiles, amorosos abrazos. Y también lágrimas y desengaños, sueños reducidos a cenizas, decadencia y tristeza. Quizá, incluso, maldad.

Había algo sobrecogedor en aquella multitud de ojos de vidrio y porcelana que la miraban sin parpadear, con la hierática sabiduría que sólo el tiempo posee, ojos inmóviles incrustados en pálidos rostros de cera o cartón, junto a vestidos que el tiempo había oscurecido hasta dar un tono apagado y sucio a puntillas y encajes. Y el cabello peinado o en desorden, pelo natural –el pensamiento la hizo estremecerse– que había pertenecido a mujeres vivas.


El proverbi


Un llibre obert és un cervell que parla; 
tancat, un amic que espera; 
oblidat, una ànima que perdona; 
destruït, un cor que plora.

Proverbi hindú  

Il·lustració  d'Aileen Posada

dijous, 16 de maig del 2013

Dia Internacional dels Museus

Il·lustració de Jacobo Muniz
El 18 de maig celebrem el Dia Internacional dels Museus, un esdeveniment mundial organitzat anualment per l'ICOM (Consell Internacional dels Museus). Es tracta d'un dia on s'intenta retallar la distància entre els museus i la societat, intentant mostrar al públic els reptes d'aquests, seguint la màxima de que "els museus són una institució al servei de la societat i del seu desenvolupament".
Enguany, per a la 35a. edició, el lema proposat és "Museus (memòria + creativitat)= progrés social".

Un any més el museus adherits a la Xarxa de Museus Locals (64 museus de 52 municipis de la província de Barcelona) volen afegir-se a aquesta commemoració obrint molts d'ells les seves portes i programant activitats relacionades amb aquesta data singular.


 Pel que fa a la nostra ciutat, el 19 de maig a 2/4 de 12 del matí el Museu de Mataró acollirà l’activitat “La llum de Vesta”, que permetrà descobrir com era la ciutat romana d’Iluro, les seves costums, la societat, i les festes a partir d’una visita guiada per les sales del Museu. S'observaran les llànties exposades (les petites làmpares de ceràmica decorades que feien servir els romans per il·luminar la casa), un conte introduirà a les festes dedicades a Vesta (la divinitat de la llar) i les sacerdotesses vestals (les encarregades de mantenir el foc sagrat sempre encès). Finalment, hi haurà un taller en el que els nens podran fer amb l’ajut dels seus pares la seva pròpia llàntia a partir d’un bloc de fang i decorar-la tal i com feien els romans per donar llum a la foscor.
Més informació a: www.culturamataro.cat
 

dimarts, 14 de maig del 2013

Poema del mes

"E Emocions", de Maria José Orobitg i Della

Pintura "El crit" (1893) d'Edvard Munch
"El crit" (1893) d'Edvard Munch. Font: http://pintura.aut.org/
 
La Passió de Klimt.
La Dolçor de Leonardo.
L’Angoixa de Munch.
La Melangia d’El Greco.
El Goig de viure de Hals.
La Sensualitat d’Ingres.
El Grotesc d’Ensor
La Tristor dels prerafaelites.
L’Onirisme de Redon.
La Presència de Vermeer.
La Força de Nolde.
La Ironia d’El Bosco.
La Ingenuïtat del romànic.
La Tendresa de Cassatt.
La Lucidesa de Goya.
La Delicadesa de Fabritius.