divendres, 8 de març del 2013

8 de maç: Dia Internacional de la Dona



Il·lustració de Nicoleta Tomas

El 8 de març se celebra a nivell mundial del Dia de la Dona. Aquesta diada pretén fomentar i conscienciar la igualtat de la dona a través de manifestos, xerrades, actes i activitats diverses.

Tal i com recull l’Institut Català de les Dones, l’origen d’aquesta celebració fou “Amb l'esclat de la Primera Guerra Mundial, la pau es convertí en el leitmotiv de les celebracions del Dia Internacional de la Dona. I el 8 de març (segons el nostre calendari) de 1917 les dones russes, que feia anys que també ho celebraven, van sortir al carrer en demanda d'aliments i pel retorn dels combatents. Aquest va ser l'inici del moviment que acabaria amb la dimissió del tsar i la proclamació de la República. A partir d'aquest moment, el Dia Internacional de la Dona quedà fixat en la data del 8 de març.

Il·lustració de Nicoleta Tomas
Reivindicació de millors condicions de treball i de vida, i de drets polítics i manifestacions en favor de la pau, són alguns dels temes que es troben en l'origen de la celebració del dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.

Amb el ressorgiment del feminisme, a finals dels anys seixanta i setanta, tornà a implantar-se la celebració d'aquesta data, que van acabar de corroborar les Nacions Unides, el 1977, en declarar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.”