dilluns, 15 d’octubre del 2012

Lectura recomanda del mes d'octubre

PANAFIEU, Jean-Baptiste. Evolución.
Abans que es desenvolupessin les tècniques de biologia molecular, que permeten conèixer i comparar el material genètic de qualsevol espècie per esbrinar-ne el parentesc,la tasca de classificar els éssers vius i establir el seu origen i llinatge evolutiu requeia exclusivament en els naturalistes. No és pas casualitat que els pares de les primeres teories evolutives, Lamarck i Darwin, fossin uns gran naturalistes, uns penetrants observadors de la natura, les formes de la qual interpretaven des d’una perspectiva dinàmica i canviant. Certament,totes les estructures dels éssers vius duen impreses les petjades de l’evolució, inclosos els esquelets, i de la seva comparació neix una fascinant història, la de la selecció natural. 
Aquesta és la proposta d’Evolución, de Jean-Baptiste de Panafieu i Patrick Gries, un llibre de gran format que combina de manera magistral textos curts divulgatius, que abasten tots els aspectes de la moderna teoria de l’evolució, amb més de dues-centes fantàstiques fotografies d’esquelets de vertebrats en blanc i negre, d’una qualitat excepcional i una mida molt generosa.
Evolución és una obra ideal per gaudir a poc a poc de l’extraordinària arquitectura de la natura, assaborint-la a través dels esquelets dels vertebrats. Un llibre que ens apropa sense que ens adonem a les més modernes troballes relacionades amb l’evolució dels organismes, que combina molt encertadament les dades genètiques, paleontològiques, embriològiques i zoològiques, seguint sempre el fil conductor bastit per les fotografies. Un vast panorama del món dels vertebrats que ajuda a comprendre els mecanismes de l’evolució a partir de totes les seves facetes.
(Article i comentari del llibre de David Bueno)