dimarts, 11 de setembre del 2012

11 de setembre. Diada de Catalunya


L’Onze de Setembre és la festa política més important del Principat de Catalunya i per això rep el nom de Diada de Catalunya o, simplement, La Diada.
La Diada s’inscriu dins la categoria de celebracions dedicades al record dels màrtirs catalans, amb ofrenes i parlaments que recorden a tots els que han defensat Catalunya i la seva llibertat. Aquest dia es commemora sobretot la rendició de la ciutat de Barcelona, defensada per milers de catalans, enfront de les tropes borbòniques de Felip V després d’un setge de catorze mesos al segle XVIII. La caiguda de Barcelona fou precedida per la pèrdua d’altres ciutats importants i va significar l’inici d’un període, iniciat l'any 1707 a Almansa, que va provocar la pèrdua de les llibertats col·lectives del poble català.
En l’actual contingència política, es tracta d’una celebració popular d’afirmació col·lectiva i de reivindicació de les llibertats nacionals. En molts pobles la reivindicació es materialitza amb parlaments dels representants dels diferents partits polítics, manifestacions i la visibilització i col·locació ritual de senyeres, en les seves múltiples denominacions i formes, tant en balcons i finestres com en tota mena d’indrets elevats.
(Informació extreta de Festes.org: l’espai on comença la festa, disponible a:http://www.festes.org/index.php )