dissabte, 30 de juny del 2012

Lectura recomanada del mes de juny


Mankell, Henning. El gos que corria cap a un estel. Columna (Columna jove).
Història que ens explica la vida d’en Joel, un noi d’onze anys que viu sol amb el seu pare llenyataire en un poblet al nord de Suècia. El xicot somia amb marxar del poble, trobar la seva mare (que els va abandonar) i descobrir el misteri d'un gos que apareix de tant en tant durant la nit.
És una historia d’iniciació a la vida del món adult. L’autor explica el pas de la infantesa a l’adolescència d’una forma molt poètica i senzilla, utilitzant en Joel com a fil conductor. Explica els pensaments, sentiments, pors i neguits d’en Joel que, a través de la seva poderosa imaginació i sensibilitat, intenta definir-se i trobar el seu lloc en el món.
Si llegiu aquesta novel·la no hi trobareu una història trepidant, plena d’aventures i acció, sinó tot el contrari. El gos que corria cap a un estel és una novel·la que et transporta a un ambient calmat, on la climatologia (fred, neu, foscor, canvis d'estació) hi té una presencia aclaparadora, i la soledat marca la vida del protagonista.
Obra guardonada amb el Premi al millor llibre juvenil a Suècia l’any 1990 i a Alemanya l’any 1993. El protagonista de la història continua les seves aventures i fent-se gran en tres títols de la mateixa col·lecció: Les ombres creixen al capvespre, El noi que dormia a la neu i El viatge a la fi  del món. Narracions de caire realista, de maduresa, trufades d’humor. Una de les relacions entre pares i fills més lliures de la narrativa juvenil. Molt recomanable.