dijous, 10 de maig del 2012

Mor Maurice Sendak


El cèlebre autor de literatura infantil nord-americà Maurice Sendak, considerat un dels il·lustradors de contes infantils més importants del segle XX, ha mort a Connecticut, als 83 anys. Sendak, va saltar a la fama el 1963 amb la publicació d'Allà on viuen els monstres
La seva obra literària és àmplia, però Sendak és principalment conegut per una desena llarga de contes infantils que ell mateix va il
·lustrar, entre ells l'anterior anomenat, que el 1964 li va fer guanyar la prestigiosa medalla Caldecott i que segueix recollint èxits de venda a tot el món. El 1996 va rebre la Medalla Nacional de les Arts de mans del llavors president Bill Clinton per la seva obra literària.

Sendak, segons els crítics, va fer escola perquè mai va limitar la seva obra a la fórmula convencional, també va presentar al lector el costat més fosc de la psique humana. Molts dels seus llibres inclouen herois i heroïnes que, contra el que dictaven les convencions, no eren ben educats sinó que podien ser tossuts i fins desagradables.

Al llibre Allà on viuen els monstres, que a més ha estat adaptat al teatre i el cinema, Sendak explica la història d'un nen anomenat Max que s'embarca en un passeig per la seva pròpia imaginació després que la seva mare el castigui enviant-lo al llit sense sopar. El llibre, un clàssic de la literatura infantil, va aconseguir un volum de vendes superior als 19 milions d'exemplars el 2009, bona part d'ells als Estats Units. Entre la gran obra literària de Maurice Sendak hi figuren contes com Outside Over There (1981), El letrero secreto de Rosie (1960), Dídola, pídola, pon! (1967), i Minibiblioteca (1962).
(Informació extreta de la plana web de Diputació de Barcelona)