dilluns, 12 de març del 2012

Mor Moebius

El passat dissabte 10 de març va morir als 73 anys el dibuixant i il·lustrador de còmics Moebius, pseudònim de Jean Giraud.
Segons la Viquipèdia: “Durant els seus inicis, quan era conegut com a Gir, es dedicava a dibuixar westerns. Més endavant, cap els anys 70 i principis dels 80, la seva carrera va evolucionar com a dibuixant d'històries fantàstiques de ciencia-ficció. El seu èxit va anar en augment fins al punt que al seu país el van arribar a classificar com a company dels anomenats nous filòsofs (nouveaux philosophes) francesos.
Ricardo Aguilera i Lorenzo Díaz van afirmar que "Moebius desplega un talent tan aclaparador que ha obert una escletxa a la història del còmic: un abans i un després de Moebius".
La seva influència al cinema no només es concreta amb els seus treballs realitzats per aquest medi, sinó que també es manifesta de forma indirecta. Els seus dibuixos per la historieta curta The long tomorrow, amb guió de Dan O'Bannon, van ser una referència visual clau per Blade Runner (1982) i per les pel·lícules de George Lucas posteriors a la saga de La Guerra de les Galàxies
La producció artística de Moebius cal dividir-la en diverses facetes. Com a dibuixant de còmic es pot destacar títols coneguts com ara Arzach, El garaje hermético, Jim Cutlass, El Incal (format per set còmics amb la col·laboració de Jodorowsky), El mundo de Edena (format per sis àlbums). Com a guionista, es destaquen títols tant coneguts com ara Little Nemo i Blueberry.
També cal tenir present la faceta de dissenyador cinematogràfic on es pot observar la seva impremta de Moebius, amb films com ara Alien, el octavo pasajero, Blade Runner, Tron, El quinto elemento, Willow .