dijous, 22 de desembre del 2011

Bones fetes i feliç any nou!!!

Celebrades pels volts del solstici d’hivern, les festes de Nadal s’emmarquen dins un procés natural en què el Sol comença a renéixer després d'haver arribat a la seva alçada mínima en el zenit (la nit més llarga de l’any, el dia més curt).
Aquestes festes són hereves de les que els ibers i els romans celebraven en honor a tres divinitats solars (Mitra, Sol i Gabal), anomenades Festes del Sol Naixent o del Sol Nou.
Des de la perspectiva del cristianisme, el Nadal és un conjunt de celebracions, pràctiques i costums que tenen per objecte commemorar, recordar i recrear el naixement de Jesucrist, la vinguda del Messies, el Salvador i Redemptor de la humanitat, la Llum del Món. Per això, aquests dies es fan dramatitzacions rituals del naixement de Jesucrist, com les representacions de Pastorets i els Pessebres Vivents i es construeixen recreacions artístiques dels escenaris on tingué lloc (pessebres diorames i monumentals). La Missa del Gall o Matines culmina aquest cúmul de recreacions, quan els fidels adoren al nen Jesús a l’església.
Les festes tenen dos protagonistes destacats: la família, que es troba per compartir diversos àpats gastronòmics (brou, carn d’olla, canelons, torrons, neules, etc.)  i els infants i tota la quitxalla, que aquests dies que reben un munt de regals (caga tió i reis).
(Text extret de la web festes.org, disponible a http://www.festes.org/pagina.php?id_sec=8)