dilluns, 10 d’octubre del 2011

El poeta suec Tomas Tranströmer, premi Nobel de Literatura 2011

El poeta i traductor suec Tomas Tranströmer, de 81 anys, és el guanyador del premi Nobel de Literatura 2011, segons ha anunciat aquest dijous l'Acadèmia sueca, que no atorgava aquest guardó a un autor de poesia des de 1996.
L'Acadèmia Sueca a Estocolm ha decidit premiar Tranströmer perquè, segons informa en un comunicat, "a través de les seves imatges condensades i translúcides, ens dóna un accés fresc a la realitat".

L'antologia 'El cielo a medio hacer' (2010), formada per 13 llibres de poemes escrits entre 1954 i el 2001, és l'obra més coneguda d'aquest poeta nascut a Estocolm l'any 1931. Altres de les seves obres són 'Para vivos y muertos' (1989) i 'El gran enigma' (2004).

Segons recull 'la Wikipèdia', la crítica internacional considera Tranströmer com un dels poetes més excel·lents de Suècia. Abans del Nobel, havia guanyat els premis Bonnier de poesia, el premi internacional Neustadt de literatura, l'Oevralids, el Petrach d'Alemanya, i el guardó suec del Fòrum Internacional de la Poesia. La seva obra poètica ha estat traduïda a cinquanta idiomes.  
(Informació extreta de la web: http://www.lamalla.cat).


De Marzo del 79
CANSADO de todos los que llegan con palabras, palabras,
pero no lenguaje,

parto hacia la isla cubierta de nieve.

Lo salvaje no tiene palabras.

¡Las páginas no escritas se ensanchan en todas direcciones!

Me encuentro con huellas de pezuñas de corzo en la nieve.

Lenguaje, pero no palabras.
 
(El cielo a medio hacer de Tomas Traströmer)